Последни новини:  Награждаване на победителите в математическия турнир Иван Салабашев - 2010   Класиране на математическия турнир Иван Салабашев - 2010   Класиране на математическото състезание „Европейско кенгуру” - 2010 г. - Пловдив http://smb-plovdiv.org/EK2010_tablitsa_Plovdiv.htm   Награждаване на победителите в математическия турнир Иван Салабашев   


ЗА НАС


Съюзът на математиците в България (СМБ) е доброволна, творческа, обществена, неполитическа организация, обединяваща лица, които проявяват интерес към математиката и информатиката или дейността им е свързана с тях. СМБ се самоиздържа и не се субсидира от държавата, от държавни или обществени институции.

Рождена дата на СМБ е 14 февруари 1898 година, когато възторжени преподаватели от Математическия факултет на Висшето училище, учители от двете софийски гимназии и Главният секретар на Министерството на образованието, под ръководството на проф. Емануил Иванов основават Физико-математическо дружество (ФМД), което е прародителна СМБ. Това става няколко месеца след провеждането на Първия международен математически конгрес през август 1897 г.в Цюрих.

Още от началото на съществуването си СМБ е отворена организация. В редица градове на страната се учредяват секции и постепенно СМБ придобива национален характер. Поради тази причина по време на 40-годишния си юбилей ФМД се преименува в Българско физико-математическодружество (БФМД). Първоначално в СМБ освен математици членуват физици, инженери, военни, метеоролози, геодезисти, студенти и ученици. Математици, физици, информатици и техните най-близки сродници по научна тематика и проблеми на образованието работят заедно в едно обществено дружество до 1971 г., когато се разделят и изграждат две самостоятелни организации - Дружество на математиците в България (БМД) и Дружество на физиците в България. През 1977 г. се провежда Учредителен конгрес, на който СМБ приема сегашното си име.

За Пловдив
Пловдив е един от най-старите и най-красиви градове на Балканския полуостров. Той е по-древен от Рим, Атина и Константинопол. Разположен в сърцето на Тракия, със своите природни красоти привлича преселници от най-дълбока древност. Археологическите находки показват, че траките са първите заселници, които през 5 век преди новата ера създават своя държава, в чиито предели попада и Пловдив. Градът със своите хълмове е бил разширен и укрепен през 4 век пр. н.е. от Филип Македонски. (342 г.), който го нарича Филипополис. След време придобива името Пулпудева, а по-късно славяните го наричат Пълдин. Турците го наричат Филибе, за да се стигне до днешното Пловдив.
Може да прочетете повече за Пловдив тук. А ето и галерия от снимки на стария град.


СМБ - Пловдив

Copyright © 2006 СМБ-Пловдив